Eredet

Se-nung kínai császár kertjében időszámításunk előtt 2700 körül történt egyszer, hogy amikor a császár ivóvizét forralták hirtelen feltámadt a szél, s az üstbe egy közeli bokorról levelek hullottak. A "víz" kellemes illatú volt, a császár megkóstolta, s az italt ízletesnek találta.

A hagyomány a tea felfedezőjének mégsem a kínai császárt, hanem Bodhidharma buddhista papot tartja. A több változatban is ránk maradt legenda szerint Bodhidharma, kínai nevén Ta-mo, 1. sz. 500 körül Indiából Kínába érkezett, hogy ott vallását terjessze a nép között. A szakállas, mord arcú, szúrós tekintetű önmegtartóztató pap jámborságra való törekvésből éjjel-nappal imádkozott és elvont gondolkodásba merült. Mikor már négy éve volt ébren, egy napon kimerültnek érezte magát: hogy soha többé ne tudjon elaludni levágta mindkét szemhéját (más változat szerint a szemöldökét, illetve a szempilláit tépte ki) és a földre vetette őket. Az ég "megjutalmazta" a buddhista pap cselekedetét, s a ledobott szemhéjakból pompás teacserje sarjadt. Bodhidharma megevett néhány levelet, és egy szempillantás alatt tűz és erő öntötte el, és folytathassa szent meditációját. Felfedezésével megismertette tanítványait is. Halála előtt pedig meghagyta nekik, hogy teát igyanak, mert az a mértékletesség, a szellemi frissesség és a vallási cselekedetek biztosítéka.

Egy másik történet szerint, a teát Gautama Buddha fedezte fel, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott a csészéjébe.

A tea útja

A tea gyorsan elterjedt Ázsiában: Tibetben, Koreában, Indokínában, Indiában, Japánban pontosan előírt szertartás szerint készítették és fogyasztották. Ázsiából két úton terjedt tovább: szárazföldön teakaravánok hozták ezer veszély között Nizsnij-Novgorodba, Oroszország legnagyobb nemzetközi piacára, ahol az orosz és európai kereskedők már várták a nagyon drága szállítmányokat. Ebben az időben ugyanis ezt a teát tartották a legjobbnak, mert nem érte a tengeri levegő, mely rontotta a hajókon szállított tea minőségét. Innen eredt az a sokáig megmaradt vélemény, hogy "az orosz karavántea a legjobb tea!" Fő termőterülete még 150 évvel ezelőtt is Kína és Japán volt, ma viszont a világ teaszükségletének 90 százaléka Ceylonból, Indiából és Indonéziából származik. Ezenkívül még Oroszországban, Törökországban, Kelet-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik. Európába és a többi földrészre nagy tömegben angol, holland és más hajós nemzetek hajói hoztak teát: 1610-ben érkezett először tea Hollandiába. A teakrónika egy érdekes esetet jegyzett fel: az angol uralkodó, hogy az alkoholfogyasztást megfékezze, az 1800-as évek elején sátrakban, az utcán ingyen kínálta a teát. Nyilván ez is hozzájárult ahhoz, hogy Angliában fogyasztják a legtöbb teát.

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás Link - Placc Linkgyüjtemény toplista Linkgyűjtemény, linktár freestat.hu Linkkatalógus

ingyenes webstatisztika

statcounter

www.000webhost.com