Kínai teázási szokások

Már több mint 4000 éves múltra tekint vissza a kínai teázás története. A tea nélkülözhetetlen ital a kínaiak életében. Ma az emberek amikor egymásnak teát készítenek, akkor ugyanezzel a mozdulattal köszönetüket is ki szokták fejezni.

 A kínai teázási szokásokról van egy mese. Régen 280. évben a kínai Wu fejedelemségben a császár szerette volna alkohollal fogadni a tisztviselőit. Köztük volt a Wei Zhao nevű tiszt, aki betegsége miatt nem tudott alkoholt inni. Ezért a császár megengedte, hogy ő teával helyettesítse az alkoholt. Attól fogva az értelmiség kezdte teával fogadni a vendégeket. Később a kínai Tang-dinasztiában a teázás elterjedt szokássá vált. 731 és 741 között a templomokban külön teát készítettek, így a teázási szokás több helyen elterjedt. Ezzel egyidejűleg az akkori gazdag családok építettek olyan szobát, ahol teázva beszélgettek vagy olvastak, az ilyen szobát "tea-szobá"-nak nevezték.

780-ban a Tang-dinasztia teaszakértője, Lu Yu írta a teáról szóló első könyvet "Teáról szóló klasszikus mű" címmel. A Song-dinasztiában a császár nemcsak teával fogadta a tisztviselőit, hanem ezt szolgált fel a külföldi nagyköveteknek is. A Tavaszünnep alkalmából a kínai minisztériumok máig ünnepi teaköszöntőt tartanak. Kínában a teának egyedülálló a kultúrája. A teázást is művészetnek tekintik. Mindenütt találhatók különböző stílusú teaházak, ahol az emberek teázva süteményt esznek, és előadást néznek.

Általánosságban szólva a pekingiek a virágteát, a shanghajiak a zöldteát, a délkelet-kínaiak pedig a fekete teát szeretik. Dél-Kínában gyakran sót és gyömbért is tesznek a teába, amit majd el is rágcsálnak. Ezért aztán itt el lehet mondani a teázásra azt is, hogy "teát esznek".

 

A kelet-kínai szokások szerint a teakészítés módja a következő: amikor első ízben öntenek vizet a csészébe, akkor nem nagy távolságból öntik azt, mert úgy tartják, hogy minél közelebbről forrázzák le a füvet, annál finomabb lesz a tea, mert így a tea illata lassabban száll ki a csészéből. Amikor második és harmadik alkalommal öntenek vizet a tealevelekre, akkor már növelik a távolságot, legalább 30 centiméterről kell a forró vizet a csészébe önteni. Pekingben ha egy idősebb készít egy fiatalnak teát, aki azután ezt nem köszöni meg azzal, hogy két ujjával háromszor az asztalra koppant, különösen nagy faragatlanságnak veszik, és az idős megharagszik a fiatalra.

Orosz teázási szokások

A Kelet Indiai Társasággal egy idöben a cári Oroszország is lépéseket tett a Kínával és Japánnal való kereskedelem kialakítására. Az oroszok érdeklödését már 1618-ban kínai követek által Alexis cárnak adományozott többládányi tea felkeltette. 1689-re a Newchinsk-i Kereskedelmi Megállapodásban létrehozott Kína és Oroszország közötti közös határ tette lehetövé karavánok szabad utazását a két ország között. Az út azonban mégsem volt könnyü - 11000 mérföld (17699 km) hosszú, közel tizenhat hónapos vállalkozást jelentett. Egy átlagos karaván 2-300 tevéböl állt. Ezen és hasonló okokból a tea ára eleinte rémisztöen magas volt, s így csak a gazdagok számára volt elérhetö. Mikorra Nagy Katalin meghalt (1796), az ár csökkent, és a tea elterjedt az orosz társadalomban.

 Az oroszoknak a tea leginkább erös, frissítö, meleg és tápláló italt jelentett. Jellegzetes orosz teázási kellék a szamovár, ami nem más, mint a tibeti "forró edény" mására készült, a bugyborékoló vízforraló és a teáskanna egyesítése. Az orosz ház közepén állva, egész nap müködhetett, akár negyven csésze teát szolgáltatva azonnal. Ismét Ázsia orosz kultúrára hatásának jeleként láthatjuk, hogy a vendégek teájukat a török kávéscsészékhez erösen hasonlító ezüst csészéböl itták.

Az orosz mindig is az erös ízü, cukorral, mézzel vagy lekvárral alaposan édesített teát szerette. Mára a tea (a vodka mellett) az oroszok nemzeti itala.

 Angol teázási szokások

A teát Angliában sohasem pohárból, csakis csészéből isszák. A hagyomány - és a szakszervezet - munkanapokon két teaszünetet ír elő. Délelőtt tíz és délután három-négy óra tájban. Az elsőt sokan már kávéval helyettesítik, de a szünet ettől még a teára hivatkozik a nevében. A filtereseknek - márpedig a munkahelyeken ők a kiütéses többség - nincs gondjuk a főzettel, legfeljebb a forró vízzel. A megmaradó hányad egy kanálnyi teafüvet számít személyenként egy főzetbe és egy "pluszt" ajándékoz a kannának, mert így jó.

  

Angliában a teának majdnem kötelező kísérője a tej. A "proli" és a "középosztálybeli" arról ismerszik fel, hogy az előbbi a teába önti a tejet, az utóbbi pedig a csészébe, a tea alá. A teát csak a kisebbség fogyasztja citrommal.

A tea egyébként akár lakoma is lehet a drága szállodákban és hangulatos vidéki fogadókban. Másfél fonttól nyolc fontig terjedő árakon, például a Ritzben, az ital mellé kötelező szendvicseket, kiflit, vajat, dzsemet, sokféle tortát szolgálnak fel. Szokás ilyen "kiadós" teát magánházaknál is adni, de csak hét végén, amikor van idő teaidőben szomszédolni. Az, akit négyre meghívnak teára, ritka esetben megy el még ezután vacsorázni.

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás Link - Placc Linkgyüjtemény toplista Linkgyűjtemény, linktár freestat.hu Linkkatalógus

ingyenes webstatisztika

statcounter

www.000webhost.com